خانه / غذای اصلی / غذای ایرانی / آبگوشت یخنی شیرازی با عطر و طعمی فوق العاده

آبگوشت یخنی شیرازی با عطر و طعمی فوق العاده

آبگوشت یخنی یک غذای ایرانی اصیل و فوق العاده هست که در شهرهای مختلف با روش های مختلف پخته و سرو میشه. منتهی من طعم یخنی شیرازی رو خیلی دوست دارم. شیرازی ها این آبگوشت رو با نون سنگک تلیت میکنن و با ترشی و پیاز و سبزی سروش میکنن. وای چه شود اگر یه پارچ دوغ محلی پر نعنا و پونه هم کنارش باشه.

البته یخنی رو هم میشه تلیت کرد و هم میشه نکرد که در ادامه توضیح میدم. تفاوت فقط در روش سرو کردن هست و مراحل پخت یکیه.

نکته دیگه این که یخنی هم انواع مختلفی داره. مثلا یخنی نخودٰٰٰ- یخنی نخود لوبیا و یخنی عدس کلم که من همه رو تست کردم و از همشون هم راضی هستم. اگر هم عمری باشه دستور همه رو میزارم تا شما عزیزان هم درست کنید و نوش جان کنید.

خوب بریم سراغ روش پخت آبگوشت یخنی

مواد لازم برای پخت آبگوشت یخنی

  • ۳۰۰ گرم گوشت ران گوسفندی.
  • یک عدد پیاز بزرگ.
  • ۱/۲ پیمانه نخود.
  • ۱/۲ پیمانه لوبیا سفید یا قرمز (اصل رسیپی با لوبیا قرمز هست).
  • 1 قاشق چایخوری زردچوبه.
  • 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی.
  • 4 گوجه فرنگی.
  • ۲ عدد سیب زمینی متوسط.
  • نمک و فلفل.
آبگوشت یخنی
آبگوشت یخنی

طرز تهیه آبگوشت یخنی

اول از همه حبوبات رو از شب قبل خیس کنید و چندین بار آب اون رو عوض کنید. با این کار هم مواد نفاخ حبوبات رو میگیرین و دیگه نیازی به استفاده از زودپز نیست. یادش بخیر قدیما دوستی داشتیم که وقتی یخنی درست می کرد بوی عطرش تا هفت تا کوچه اون ور تر می رفت. یکی از نکاتی که ایشون رعایت می کردن این بود که به هیچ عنوان از زودژز استفاده نمی کردن.

همه کارها رو میکردن و صبح زود آبگوشت رو بار میزاشتن.

حالا میریم سراغ گوشت. برای گوشت که باید گوسفندی باشه بهتره کمی هم چربی روش باشه و ترجیحا استخون دار باشه تا لعاب و مزه بهتری به خورش بده.

یه نکته هم در حاشیه بگم که اگر میخواین از میزان کمتری گوشت استفاده کنید امکانش هست. اصلا نگران نباشین. فقط همه موارد رو رعایت کنید تا مزه و طعم آبگوشت شما تغییر نکنه.

یخنی
یخنی

گوشت رو بشورین و روی دستمال آشپزخونه بزارین تا آبش گرفته بشه.

آبگوشت یخنی
آبگوشت یخنی

 

پیاز رو درشت خرد کنید و درون قابلمه بریزین. کمی روغن اضافه کنید. ما قصد نداریم پیاز رو سرخ کنیم. بلکه میخوایم گوشت درون آب پیاز تفت بخوره تا م بوی اون گرفته بشه و هم طعم و مزه بی نظیری پیدا کنه.

 

یخنی شیرازی
یخنی شیرازی

حالا میزان گوشتی رو که دارین روی پیاز قرار بدین. زردچوبه و فلفل قرمز بزنید و در قابلمه رو ببندین.

زیر حرارت رو متوسط رو به کم کنید تا پیاز آب بندازه و بعد به خورد گوشت بره. بازم تکرار می کنم در یخنی نیازی به سرخ کردن گوشت و پیاز نیست. همین که بوی گوشت گرفته بشه کافیه.

این روش رو برای خورشتها هم میتونید امتحان کنید. فقط برای خورش بعد از این که آب پیاز به خورد گوشت رفت اجازه بدین گوشت کمی سرخ بشه.

یخنی نخود لوبیا
یخنی نخود لوبیا

بعد از این که آب پیاز کم شد، نخود و لوبیا خیس خورده رو اضافه کنید. آب نخود و لوبیا رو تخلیه کرده و درون قابلمه بریزین.

آبگوشت
آبگوشت

رب گوجه رو اضافه کنید و کمی هم بزنید. بعد باید آب جوش، تاکید میکنم آب جوش به غذا اضافه کنید. میزان آب باید اندازه ای باشه که روی مواد رو بگیره. اگر نیاز بود باز آب اضافه کنید باید حتما جوش باشه.

گوجه ها و سیب زمینی رو هم اضافه کنید و در قابلمه رو ببندین و اجازه بدین تا آبگوشت یخنی شما بپزه.

موقع اضافه کردن نمک به غذا زمانی هست که مواد آبگوشت همگی پخته شده باشن. نمک باعث دیرپز شدن گوشت و حبوبات میشه.

بعد از پخت نمک رو اندازه کنید و در صورت تمایل کمی آبلیمو هم به اون اضافه کنید.

بعد از پخته شدن آبگوشت یخنی دو کار میتونید بکنید. یا این که آبگوشت رو به همراه مواد داخل کاسه بریزین و سرو کنید. یا این که به روش سنتی گوشت کوبیده درست کنید و آبگوشت رو هم جدا سرو کنید. توضیح میدم چجوری.

گوشت کوبیده
گوشت کوبیده

بعد از پخت آبگوشت، آبگوشت رو از مواد داخلش جدا کنید. باید استخونهای گوشت کاملا جدا بشن. چون میخوایم گوشت رو بکوبیم.

گوشت و نخود لوبیا و سیب زمینی و گوجه رو داخل یه کاسه بزرگ بریزین.

آبگوشت شیرازی
آبگوشت شیرازی

به این چیزی که توی کاسه هست، گوشت کوبیده گفته میشه. حالا به ازای هر نفر مقداری گوشت کوبیده داخل بشقاب بکشید و یه کاسه آبگوشت هم کنارش بزارین.

دیگه قطعا میدونید که این یخنی با ترشی و سبزی و نون سنگگ چه معجونی میشه.

به نظرم که برای افطار خیلی مناسبه و حتی میتونه گزینه خوبی برای پذیرایی از مهمان باشه. هم کم دردسر هست و هم نسبت به هزینه ای که می کنید میزان زیادی غذا آماده میشه.

درباره article

حتما ببینید

املت بدون تخم مرغ یک املت خوشمزه وگان با فیلم آموزشی

املت بدون تخم مرغ یک املت خوشمزه و مغذی است که برای افرادی که وگان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 3 =