خانه / غذای اصلی / غذای ایرانی / طرز تهیه عدسی اصفهانی

طرز تهیه عدسی اصفهانی

طرز تهیه عدسی اصفهانی در منزل به راحتی صورت می گیرد. این غذای خوشمزه هم برای وعده صبحانه و هم برای وعده شام بسیار مناسب می باشد. طرز تهیه عدسی اصفهان بسیار ساده است. اما اجازه بدهید قبل از اینکه به عدسی اصفهانی بپردازیم مختصری راجع به خود عدسی صحبت کنیم.

عدسی یا آش عدس، نوعی خوراک است که ماده اصلی آن را عدس تشکیل می‌دهد.
این آش یکی از آش‌های اصیل ایرانی است که تقریباً در تمامی نقاط کشور طبخ و معمولاً به عنوان صبحانه خورده می‌شود.
در طبخ عدسی از عدس، پیاز، نعنا خشک، آرد اسفناج و ادویه جات مخصوص استفاده می‌شود و با نعناداغ و پیازداغ خورده می‌شود.

برای پخت این غذا به گوشت نیازی نیست. می توانید برای خوشمزه شدن عدسی از آب گوشت و یا عصاره گوشت استفاده کنید.

نکته مهم برای پخت عدسی اصفهانی این است که اگر از عصاره گوشت استفاده کردید، دیگر نیازی به اضافه کردن نمک نیست. چرا که ممکن است غذای شما خیلی شور شود. پس دقت کنید.

عدسی اصفهانی فقط در صبح‌های پاییز و زمستان و به همراه هلیم مخصوص اصفهان طبخ می‌شود.  بافتی نرم و کاملاً پوره‌ای، با عدس کاملاً غیرقابل تشخیص از نظر بافت، و عطر آویشن  از خصوصیات منحصر به فرد این عدسی هستند.

دلیل تفاوت عدسی اصفهان با دیگر عدسی ها، نوع عدس خاص موجود در منطقه است. عدس این منظقه عدس ریز و بدون پوست هست و لذا جدا شدن پوست باعث زبر شدن عدسی نمی‌شود. در دستور دوم به منظور جبران فقدان آن عدس خاص، کمی ماش به دستور اضافه شده است.

مواد لازم برای پخت عدسی اصفهانی

  • عدس 2 تا 3 پیمانه
  • پیاز 3 تا 4 عدد
  • استاک (قرص) گوشت 1 عدد
  • رب گوجه 2 قاشق غذاخوری
  • نمک فلفل، زردچوبه و آبلیمو و روغن به میزان لازم
  • سیب زمینی 2 عدد

 

طرز تهیه عدسی اصفهانی
طرز تهیه عدسی اصفهانی

 

 

طرز تهیه عدسی اصفهانی

عدس رو با کمی آب و سیب زمینی و استاک بذارید بپزه. وقتی پخت، اونو با گوشت کوب برقی بزنید تا حسابی له بشه.

جداگانه پیاز ها رو خلالی کنید و با روغن بذارید سرخ بشه با شعله آروم، تا حسابی طلایی بشه، وقتی طلایی شد، کمی نمک و فلفل و زردچوبه بزنید. کمی از پیازها رو با رب تفت بدید تا ربش خوشرنگ بشه و توی غذا بریزید و بقیه رو واسه تزیین کنار بذارید.

پیازها رو به عدسی اضافه کنید و آبلیموی غذا رو هم اندازه کنید.
نمک و فلفل غذا رو هم اندازه کنید.

رسپی شماره 2 :

نکته: عدس دستور هم باید از جنس عدس‌های ریز قهوه‌ای رنگ باشد و نه اون عدس‌های پهن بزرگ و سبز رنگ.

مواد لازم:

  1. عدس ریز قهوه‌ای یک و یک دوم پیمانه
  2. ماش یک دوم پیمانه
  3. پیاز، ریز خرد شده ۲۵۰ گرم
  4. نمک یک قاشق غذاخوری
  5. پودر آویشن یک قاشق چای خوری

تمام مواد به جز آویشن رو به همراه آب کافی (حداقل ده پیمانه) داخل آرام‌پز  بفرستید و به مدت هشت ساعت روی حرارت کم بپزید تا پیاز محو و حبوبات متلاشی بشه. هر از گاهی همی هم بزنید بد نیست. در نهایت اگر عدسی زبر بود، نصف آن را در مخلوط کن پوره کنید و سپس به دیگ برگردانید. آویشن را اضافه و سرو کنید.

شاید این مطالب هم برای مطالعه مناسب باشند:

 

روش پخت آسان عدسی بسیار خوشمزه

 

طرز تهیه سس کچاپ خانگی

 

خواص عدس

خواص عدس
خواص عدس

 

 

  1. ۱- عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد . یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است؛ بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد.
  2. ۲- عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند.
  3. ۳-  عدس منبع غنی پروتئین گیاهی است؛ به طوری که مقدار پروتئین موجود در ۱۵گرم عدس، بسیار بیشتر از ۱۵ گرم گوشت گاو است.
  4. ۴- عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامین‌های گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی‌ای همچون آهن، کلسیم و فسفر است.
  5. ۵- عدس منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهش دهنده کلسترول‌اند که نه تنها کمک به کاهش کلسترول می‌کنند بلکه خاصیت تنظیم قندخون هم دارند زیرا فیبر بالای آنها از افزایش قندخون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری می‌کنند.
  6. ۶- عدسها همچنین حاوی ۶ ماده معدنی مهم، ۲ ویتامین B و همچنین پروتئین بدون، چربی می‌باشند.
  7. ۷ـ عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کم‌خونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
  8. ۸ـ عدس، لعاب‌دار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتی‌های روده‌ای توصیه می‌شود.
  9. ۹- عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند.
  10. ۱۰- برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید.

و …..

جدول مقدار مواد مغذی موجود در عدس

Nutrient Unit Value per 100 g cup 192 g tablespoon 12 g

Proximates

Water g 8.26 15.86 0.99
Energy kcal 352 676 42
Energy kJ 1473 2828 177
Protein g 24.63 47.29 2.96
Total lipid (fat) g 1.06 2.04 0.13
Ash g 2.71 5.20 0.33
Carbohydrate, by difference g 63.35 121.63 7.60
Fiber, total dietary g 10.7 20.5 1.3
Sugars, total g 2.03 3.90 0.24
Sucrose g 1.47 2.82 0.18
Glucose (dextrose) g 0.00 0.00 0.00
Fructose g 0.27 0.52 0.03
Lactose g 0.00 0.00 0.00
Maltose g 0.30 0.58 0.04
Galactose g 0.00 0.00 0.00
Starch g 49.90 95.81 5.99

Minerals

Calcium, Ca mg 35 67 4
Iron, Fe mg 6.51 12.50 0.78
Magnesium, Mg mg 47 90 6
Phosphorus, P mg 281 540 34
Potassium, K mg 677 1300 81
Sodium, Na mg 6 12 1
Zinc, Zn mg 3.27 6.28 0.39
Copper, Cu mg 0.754 1.448 0.090
Manganese, Mn mg 1.393 2.675 0.167
Selenium, Se µg 0.1 0.2 0.0

Vitamins

Vitamin C, total ascorbic acid mg 4.5 8.6 0.5
Thiamin mg 0.873 1.676 0.105
Riboflavin mg 0.211 0.405 0.025
Niacin mg 2.605 5.002 0.313
Pantothenic acid mg 2.140 4.109 0.257
Vitamin B-6 mg 0.540 1.037 0.065
Folate, total µg 479 920 57
Folic acid µg 0 0 0
Folate, food µg 479 920 57
Folate, DFE µg 479 920 57
Choline, total mg 96.4 185.1 11.6
Vitamin B-12 µg 0.00 0.00 0.00
Vitamin B-12, added µg 0.00 0.00 0.00
Vitamin A, RAE µg 2 4 0
Retinol µg 0 0 0
Carotene, beta µg 23 44 3
Carotene, alpha µg 0 0 0
Cryptoxanthin, beta µg 0 0 0
Vitamin A, IU IU 39 75 5
Lycopene µg 0 0 0
Lutein + zeaxanthin µg 0 0 0
Vitamin E (alpha-tocopherol) mg 0.49 0.94 0.06
Vitamin E, added mg 0.00 0.00 0.00
Tocopherol, beta mg 0.00 0.00 0.00
Tocopherol, gamma mg 4.23 8.12 0.51
Tocopherol, delta mg 0.00 0.00 0.00
Tocotrienol, alpha mg 0.00 0.00 0.00
Tocotrienol, beta mg 0.00 0.00 0.00
Tocotrienol, gamma mg 0.00 0.00 0.00
Tocotrienol, delta mg 0.00 0.00 0.00
Vitamin D (D2 + D3) µg 0.0 0.0 0.0
Vitamin D IU 0 0 0
Vitamin K (phylloquinone) µg 5.0 9.6 0.6

Lipids

Fatty acids, total saturated g 0.154 0.296 0.018
4:0 g 0.000 0.000 0.000
6:0 g 0.000 0.000 0.000
8:0 g 0.000 0.000 0.000
10:0 g 0.000 0.000 0.000
12:0 g 0.000 0.000 0.000
14:0 g 0.003 0.006 0.000
16:0 g 0.136 0.261 0.016
18:0 g 0.015 0.029 0.002
Fatty acids, total monounsaturated g 0.193 0.371 0.023
16:1 undifferentiated g 0.003 0.006 0.000
18:1 undifferentiated g 0.184 0.353 0.022
20:1 g 0.006 0.012 0.001
22:1 undifferentiated g 0.000 0.000 0.000
Fatty acids, total polyunsaturated g 0.526 1.010 0.063
18:2 undifferentiated g 0.414 0.795 0.050
18:3 undifferentiated g 0.112 0.215 0.013
18:4 g 0.000 0.000 0.000
20:4 undifferentiated g 0.000 0.000 0.000
20:5 n-3 (EPA) g 0.000 0.000 0.000
22:5 n-3 (DPA) g 0.000 0.000 0.000
22:6 n-3 (DHA) g 0.000 0.000 0.000
Fatty acids, total trans g 0.000 0.000 0.000
Cholesterol mg 0 0 0

Amino Acids

Tryptophan g 0.221 0.424 0.027
Threonine g 0.882 1.693 0.106
Isoleucine g 1.065 2.045 0.128
Leucine g 1.786 3.429 0.214
Lysine g 1.720 3.302 0.206
Methionine g 0.210 0.403 0.025
Cystine g 0.322 0.618 0.039
Phenylalanine g 1.215 2.333 0.146
Tyrosine g 0.658 1.263 0.079
Valine g 1.223 2.348 0.147
Arginine g 1.903 3.654 0.228
Histidine g 0.693 1.331 0.083
Alanine g 1.029 1.976 0.123
Aspartic acid g 2.725 5.232 0.327
Glutamic acid g 3.819 7.332 0.458
Glycine g 1.002 1.924 0.120
Proline g 1.029 1.976 0.123
Serine g 1.136 2.181 0.136

Other

Alcohol, ethyl g 0.0 0.0 0.0
Caffeine mg 0 0 0
Theobromine mg 0 0 0

Flavan-3-ols

(+) Catechin mg 0.3 0.7 0.0
(-)-Epigallocatechin mg 0.0 0.0 0.0
(-)-Epicatechin mg 0.0 0.0 0.0
(-)-Epicatechin 3-gallate mg 0.0 0.0 0.0
(-)-Epigallocatechin 3-gallate mg 0.0 0.0 0.0
(+)-Gallocatechin mg 0.1 0.3 0.0

Isoflavones

Daidzein mg 0.01 0.02 0.00
Genistein mg 0.05 0.10 0.01
Glycitein mg 0.00 0.00 0.00
Total isoflavones mg 0.06 0.12 0.01
Biochanin A mg 0.00 0.01 0.00
Formononetin mg 0.00 0.01 0.00
Coumestrol mg 0.00 0.00 0.00

Proanthocyanidin

Proanthocyanidin dimers mg 1.2 2.3 0.1
Proanthocyanidin trimers mg 0.1 0.2 0.0
Proanthocyanidin 4-6mers mg 0.0 0.1 0.0

منبع جدول مقدار مواد مغذی موجود در عدس:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4807

درباره article

حتما ببینید

کنسرو لوبیا چیتی خانگی

کنسرو لوبیا چیتی خانگی

کنسرو لوبیا چیتی خانگی اصلا کار سختی نیست. همیشه فکر می کردم چطور لوبیاهایی که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × پنج =