طرز تهیه نان کاکولی
طرز تهیه نان کاکولی خوشمزه و پرخاصیت تقدیم به نگاه شما عزیزان
قبل از شروع بهتر است کمی در مورد نان کاکولی بیشتر بدانیم.
کاکولی،(یا کُپچی در بروجن) یک نوع نان محلی است که در استان چهارمحال و بختیاری پخته میشود.
این نان از شیر، آرد، خشخاش و خشکبار (گردو، کشمش، بادام) تشکیل شده و برای پخت بر روی این نان زرده تخم مرغ، گلرنگ، زعفران ، زیره و ماست میزنند و در تنور میپزند.
نان کاکولی هم سوغاتی این استان است. هم رسم است که در شب 27 ماه رمضان بپزند.
در شب 27 ماه رمضان تمامی شهرهای این استان کاکولی پزون را دارند و دراین شب هر خانواده با توجه به بضاعت مالی و برآورده شدن حاجت و استجابت دعا به پخت کاکولی پرداخته و در بین مردم توزیع می کنند.
در شهرکرد زنانی که کاکولی پخته اند در امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون، کاکولی ها را در بین زائران و نمازگزاران توزیع میکنند.
پخت نان کاکولی قدمتی دیرینه داره. شکل ظاهری این نوع نان همچون نان جو قدیمی هست، با این تفاوت که کاکولی، شیرین مزه هست و به آن خشکبارهایی مثل مغز گردو و بادام، شیر، شیره و گلرنگ اضافه می کنند.
پیشنهاد می کنم جهت دیدن فیلم های آموزشی و سایر آموزش های غذا و شیرینی عضو کانال آشپزی در ایتا بشین و علاوه بر این آموزش، هر روز شاهد آموزش های جدید باشین.
مواد لازم:
- آرد 600 گرم معادل 4 پیمانه
- زردچوبه 3 گرم
- خمیرمایه 10 گرم معادل یک قاشق سوپ خوری
- روغن مایع 30 گرم
- شیر ولرم یک پیمانه
- شکر 95 گرم معادل نصف پیمانه
- تخم مرغ دو عدد
- رازیانه دو قاشق چایخوری
- پودر دارچین یک قاشق چایخوری
- زعفران دمکرده یا گلرنگ برای رومال
- گردو و کشمش و خشکبار به میزان لازم
طرز تهیه نان کاکولی
در ابتدا مواد خشک (آرد، زردچوبه، خمیرمایه و نمک) را با هم مخلوط و الک کنید. خمیرمایه هم باید فوری باشه.
اگر خمیرمایه فوری ندارین از قبل باید عمل آوری کنید. نحوه عمل آوری خمیرمایه را توضیح دادم حتما مطالعه کنید.
یک عدد تخم مرغ کامل و یک سفیده را به همراه شیر و شکر اضافه کنید.
مواد را با هم مخلوط کنید. روغن را حین ورز دادن اضافه کنید تا یک خمیر نرم و یکدستی بدست بیاد. و در نهایت گردو و کشمش را اضافه و در حدی که گردو با خمیر مخلوط بشه ورز بدین.
خمیر ر و داخل ظرفی که کفش رو چرب کردین قرار بدین. روی خمیر رو بپوشونید و حدود نیم ساعت در محیط استراحت بدین.
فر را روی 180 درجه روشن کگنید.
از خمیر چونه های یک اندازه ای بگیرین و داخل سینی که چرب و آردپاشی کردین یا کاغذ روغنی گذاشتین با فاصله قرار بدین.
بهتره روی چونه ها رو بپوشونید و تا فر داره گرم میشه اجازه بدین چونه ها استراحت کنن و حجمشون بیشتر بشه.
یدونه زرده تخم مرغی که دارین رو با زعفران دمکرده یا گلرنگ مخلوط کنید. رازیانه و پودر دارچین بزنید و از این مواد به عنوان رومال روی نون ها بمالید.
سینی رو ربه مدت 20 دقیقه داخل فر گرم بزارین.
بهتره یه کاسه آب هم داخل فر بزارین تا محیط مرطوب بشه و نون ها خشک نشن.
در آخر هم یکی دو دقیقه گریل رو روشن کنید تا روی نون ها طلایی بشه.
علت سفت شدن کاکولی
یکی از علت های سفت و خشک شدن کاکولی، قرار ندادن آب داخل فر هست. وجود آب باعث ایجاد رطوبت در محیط داخلی فر میشه. و رطوبت هم از خشک شدن نان جلوگیری میکنه. اما دقت داشته باشید که گاهی اضافه کردن آرد بیش از اندازه هم باعث خشک شدن و سفت شدن نان ها میشه. به علاوه، بهتر است بعد از پخت نان ها، آن ها را داخل پارچه ای تمیز بپیچید تا نرم و ترد باقی بمانند.