نان تست با آرد گندم کامل
نان تست با آرد گندم کامل یه نان خوشمزه و پر فایده هست که میتونه جایگزین نان های بازاری بشه.
امروز همه جا صحبت از نان سبوس دار هست و خیلی ها از نان های سفید دوری میکنند. اما باید بگم که درست کردن نان تست با آرد گندم کامل کار ساده ای نیست و نیاز به مهارت و تجربه داره.
میتونید این نان را 100% با آرد گندم کامل درست کنید یا این که از ترکیب گندم کامل و آرد نان. در هر صورت فوق العاده نرم و خوش طعمه! اگر در کار با مخمر تازه کار هستید، به راهنمای نحوه عمل آوری خمیرمایه مراجعه کنید.
من میدونم که خرید نان آماده خیلی راحته. اما شما رو تشویق میکنم که حداقل یک بار این نان سبوس دار را بپزید. ممکنه بعد از پخت به شدت بهش وابسته بشین!
درست کردن این نان کمی زمان میبره، اما بیشتر زمان صرف ور آمدن خمیر میشه. وقتی نان تازه را از فر در آوردین، بوی فوق العادهای داره و طعمش هم بینظیره—هیچوقت نمیتونید نان ساندویچی که از فروشگاه میخرید را با آن مقایسه کنید!
فقط صبر کنید تا بوی یک تکه نان به مشامتان برسه. این تجربه ای است که ارزشش را داره و به شما احساس خوبی میده. درست کردن نان خانگی نه تنها لذت بخش هست، بلکه میتونید از کیفیت مواد اولیه ای که استفاده میکنید هم مطمئن باشید. پس ارزش داره که دستانتان را کثیف کنید و لذت ببرید!
استفاده از آرد 100% گندم کامل برای پخت نان معمولاً با دو چالش اصلی همراه است:
اول اینکه، به خاطر لایه سبوس موجود در دانه گندم، نان ممکن است طعم تلخی یا ترشی بگیرد. بنابراین خیلی مهمه که آرد گندم کامل شما تازه باشه؛ چون اگر مدت زیادی نگهداری بشه، احتمال فاسد شدن آن وجود داره.
دوم اینکه، آرد گندم کامل به اندازه آرد سفید، گلوتن نداره. این کمبود گلوتن میتواند باعث شود که نان بهجای نرم و پفکی، متراکم و بیحجم باشه.
در تجربه های اولیه خودم با این نوع آرد، با هر دو مشکل مواجه شدم. متوجه شدم که اضافه کردن کمی اسید به خمیر میتونه تلخی آن را کم کنه و استفاده و به ارتفاع نان کمک میکنه. البته باید گفت که نان سبوس دار هرگز به نرمی و لطافت نان ساندویچ سفید نمیشه، اما با رعایت دستورالعمل ها و نکات کاربردی، میتونید نان سبوس داری بسیار خوشمزه درست کنید.
پیشنهاد می کنم جهت دیدن فیلم های آموزشی و سایر آموزش های غذا و شیرینی عضو کانال آشپزی در ایتا بشین و علاوه بر این آموزش، هر روز شاهد آموزش های جدید باشین.
مواد لازم:
برای خمیرمایه:
- 1 پیمانه (240 میلی لیتر) آب ولرم
- 1/3 پیمانه (80 میلی لیتر) شیر ولرم
- 2 و 1/4 قاشق چایخوری ( 7 گرم ) مخمر خشک یا فوری فعال
- 2 پیمانه ( 260 گرم ) آرد سبوس دار
مواد لازم خمیر نان:
- 3 قاشق غذاخوری ( 63 گرم ) عسل
- 3 قاشق غذاخوری ( 43 گرم ) کره در دمای محیط
- 1 قاشق چایخوری آب لیموی تازه (یا سرکه سیب)
- 1 و 1/3 پیمانه ( 173 گرم ) آرد گندم کامل
- 1 و 1/4 قاشق چایخوری نمک
جهت رویه نان (اختیاری):
- 1 عدد سفیده تخم مرغ هم زده + 1 قاشق غذاخوری جو کامل
طرز تهیه نان تست با آرد گندم کامل
مرحله 1 خمیرمایه را آماده کنید.
در یک کاسه بزرگ یا کاسه همزن، آب، شیر و خمیرمایه را با هم مخلوط کنید. 2 پیمانه (260 گرم) آرد کامل را اضافه کنید و با لیسک یا قاشق چوبی هم بزنید تا خمیر غلیظی به دست بیاد. روی خمیر را بپوشانید و بگذارید در دمای اتاق دو برابر بشه، حدود 60 تا 90 دقیقه و گاهی با توجه به مکان، ممکن است تا 2 ساعت هم طول بکشه.
در این تصویر شما خمیر را قبل از استراحت و بعد از استراحت مشاهده میکنید.
قبل از استراحت بسیار منسجم و غلیظ هست و بعد از استراحت متخلخل.
وقتی حجم خمیر دوبرابر شد، بقیه مواد شامل عسل، کره، آبلیمو، یک و یک سوم پیمانه آرد باقیمانده و نمک را اضافه کنید.
حالا باید خمیر را ورز بدین. اگر همزن شما پره خمیرگیر داره که با کمک خمیرگیر 3 دقیقه خمیر را ورز بدین.
اگر خمیرگیر ندارین، با کمک دست و حول و قوه الهی خمیر رو ورز بدین😉
چند دقیقه این کار را رانجام بدین تا خمیر جمع و از کناره های کاسه جدا بشه.
اگر حین ورز دادن متوجه شدین خمیر خیلی چسبنده هست، قاشق قاشق آرد اضافه کنید و ورز بدین تا خمیر کاملا جمع بشه.
نکته مهم اینه که سعی کنید با ورز دادن چسبندگی خمیر رو بگیرین. آرد بیش از اندازه باعث میشه خمیر سفت و سنگین بشه.
هر چی میزان سبوس آرد شما کمتر باشه، میزان آرد بیشتری نیاز دارید تا خمیرتون شکل بگیره.
لذا اگر خمیر شما با میزان آردی که در رسپی بهتون دادم شکل نگرفت، نشون میده میزان سبوس آرد شما کمتر از سبوس آردی هست که من ازش استفاده میکنم. پس نیاز به آرد بیشتری دارین.
بین یک و نیم تا دو ساعت طول میکشه تا حجم خمیر دو برابر بشه.
زمانی که خمیر پف کرد، با دست به خمیر ضربه بزنید و خمیر رو به سمت پایین فشار بدین تا هوای داخل خمیر خارج بشه.
خمیر را به صورت یک مستطیل در اندازه 35 در 20 باز کنید.
از قسمت عرض (یعنی قسمت 20 سانتی) خمیر را رول کنید و در قالب 12 در 20 قرار بدین.
مجددا باید یک استراحت یک ساعته به خمیر بدین تا خمیر پف کنه و بالا بیاد.
درست کردن یک نان سبوس دار کامل خوشمزه مسابقه ای نیست. اینجا باید کمی صبر داشته باشیم!
فر را روی 180 درجه گرم کنید.
اگر دوست دارین از رومال استفاده کنید یدونه سفیده تخم مرغ را با برس روی نان بزنید و کمی جو کامل یا جو پرک یا مغزیجاتی مثل تخم کدو یا سیاهدانه و کنجد روی نان بپاشید.
انواع رومال برای براق کردن نان را در مطلبی جداگانه توضیح دادم.
قالب را به مدت 40 تا 45 دقیقه در فر بزارین.
این نان سبوس دار وقتی گرم سرو بشه فوق العاده است. نمای بیرونی ترد و فضای داخلی دلچسب و در عین حال نرم است.
نان را از فر خارج کنید و اجازه دهید نان برای چند دقیقه روی توری خنک بشه. بعد نان را از قالب خارج کرده و برش بدین. قبل از برش ، اجازه بدین کاملا خنک بشه.
باقی مانده نان را در ظرف دربسته قرار دهید. و تا 1 هفته در دمای اتاق قابل نگهداری است.
نکات مهم پخت نان تست با آرد سوبس دار
- سعی کنید از شیر پرچرب استفاده کنید تا کیفیت بهتری داشته باشید.
- میتونید تماما از آرد سبوس دار استفاده کنید و یا یک پیمانه (130 گرم) آرد سبوس دار را با آرد قنادی جایگزین کنید.
- عسل طعم بسیار عالی به نان میده. اما اگر دوست ندارین از شکر قهوه ای یا شکر سفید استفاده کنید.
- هرگز دستور را دو برابر نکنید. آرد سبوس دار سنگین هست و زمان زیادی نیاز داره تا ور بیاد. بنابراین به جای دو برابر کردن، دو مرتبه نان را درست کنید.
- اگر دنبای دستور ساده تری هستید پیشنهاد میکنم طرز تهیه نان صبحانه را ببینید.