تبدیل گرم به پیمانه و نحوه اندازه گیری مواد
تبدیل گرم به پیمانه و نحوه اندازه گیری مواد شاید در نگاه اول بی اهمیت به نظر برسه! اما مهم ترین بخش شیرینی پزی هست. شیرینی پزی و پخت انواع کیک و کلوچه و … تفاوت زیادی با آشپزی داره.
در آشپزی کم و زیاد کردن و یا جایگزین کردن مواد، تاثیر زیادی در خروجی کار نداره. اما در دنیای شیرینی پزی تبدیل و یا تخمین اندازه مواد میتونه فاجعه به بار بیاره! چرا که حتی ذره ای کم و زیاد شدن مواد، تناسب دستور رو بهم می زنه و نتیجه دلخواه حاصل نمی شه.
در این مطلب سعی شده تا با استفاده از پیمانه های استاندارد قنادی که به وفور در لوازم قنادی ها وجود داره، اصول اندازه گیری صحیح به شما آموزش داده بشه. بعد از مطالب مهمی که گفته میشه، تبدیل واحد از گیم به پیمانه هم انجام میشه تا اون دسته از عزیزانی که ترازو ندارنبه راحتی بتونن تبدیل ها رو انجام بدن.
پیمانه اندازه گیری
اغلب مواد اولیهای که در دستور پخت شیرینی ها به کار می روند، با پیمانه های اندازه گیری قابل اندازهگیری هستند. این پیمانه ها معمولاً از جنس استیل، پلاستیک یا حتی گاهی چینی ساخته می شوند. ست های متداول پیمانه های اندازه گیری معمولاً چهار عددی هستند و شامل پیمانههای یک، یک دوم، یک سوم و یک چهارم میشوند.
البته ستهای کامل تری هم وجود دارد که میتواند شامل پنج یا شش پیمانه باشد. مثلاً در ست پنجتایی، پیمانه “یک هشتم” هم اضافه شده و در ست ششتایی، پیمانههای “یک هشتم” و “دو سوم” هم به چهار پیمانه اصلی اضافه میشوند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که وقتی در دستورها اشاره به مقادیری مثل “سه چهارم پیمانه” یا “سه هشتم پیمانه” میشود، منظور این است که باید از پیمانه یک چهارم سه بار یا از پیمانه یک هشتم سه بار استفاده کنید.
این نکته به شما کمک میکند تا به راحتی مقادیر را اندازهگیری کنید و نتیجه نهایی دقیقتری داشته باشید. در واقع استفاده از این پیمانهها باعث میشود که پخت و پز برای شما سادهتر و لذتبخشتر شود و بتوانید به راحتی طعمهای مختلف را تجربه کنید.
نحوه اندازه گیری مواد
- نحوه اندازه گیری آرد
آرد رایج ترین ماده ای است که به اشتباه اندازه گیری میشه. برای اندازه گیری آرد به هیچ وجه پیمانه را در ظرف آرد فرو نکنید. با این کار میزان زیادتری آرد را بر میدارین. بهتره برای اندازه گیری مواد پودری مثل انواع آرد، انواع نشاسته، سبوس، شکر سفید، پودر قند، پودر کاکائو، قهوه….. از این روش استفاده کنید:
آرد را با قاشق داخل پیمانه مورد نظر بریزین. زمانی که تمام حجم پیمانه پر شد، با یک کارد روی سطح پیمانه را صاف کنید. به همین راحتی میتونید مواد پودری را اندازه گیری کنید.
نکات مهم:
- قبل از اندازه گیری آرد حتما با قاشق آرد را هم بزنید.
- حین پر کردن پیمانه به آن ضربه نزنید. این کار باعث میشه تا آرد ته نشین بشه و سر پیمانه خالی بشه و شما میزان بیشتری آرد داخل پیمانه بریزین.
- اگر در دستوری گفته شده مثلا یک پیمانه آرد الک شده، ابتدا مقداری آرد را الک و سپس اندازه گیری کنید.
-
نحوه اندازه گیری بکینگ پودر و جوش شیرین
بیکینگ پودر و جوش شیرین به مرور زمان در ته ظرف جمع میشن. قبل از اندازه گیری حتما ظرف را تکان بدین یا با قاشق هم بزنید. سپس یا استفاده از قاشق اندازه گیری مقداری از مواد رو بردارین و یا چاقو سطح اون رو صاف کنید.
- بکینگ پودر و جوش شیرین هرکدام بعد از 6 ماه منقضی می شوند، اگرچه کیفیتشون بعد از 3 ماه کم میشه. بهتره تاریخ تولید یا خرید را روی جعبه بنویسید تا بدونید بهترین زمان مصرف این مواد تا کی هست.
-
نحوه اندازه گیری شکر سفید، شکر قهوه ای، پودر شکر
تمام این مواد را به همان ترتیبی که برای اندازه گیری آرد توضیح دادم، اندازه گیری کنید. اگر در دستوری پودر قند یا شکر هست بهتره قبل از اندازه گیری اون رو الک و سپس اندازه گیری کنید.
اندازه گیری مواد مرطوب و فشرده
برای موادی مثل کره، شکر قهوهای، کره بادامزمینی و نوتلا، ابتدا پیمانه موردنظرتون رو انتخاب کنید. سپس با قاشق، مواد رو به آرامی داخل پیمانه بریزید و با فشار دادن پشت قاشق یا لیسک، مواد رو فشرده کنید. یادتون باشه که مواد مرطوب باید کاملاً فشرده و پیمانه پر باشه. وقتی به اندازهگیری ماست یا خامه میرسید، علاوه بر فشردن مواد، یک بار هم پیمانه رو به آرامی روی سطح میز بزنید تا حبابها به بیرون برن و فضای خالی ایجاد نشه.
نکته مهم اینه که برای مواد چسبناک مثل عسل، قبل از اندازهگیری، پیمانه رو با کمی روغن مایع چرب کنید تا کار راحتتر بشه و مواد به راحتی جدا بشن. این کار به شما کمک میکنه تا اندازهگیری دقیقتری داشته باشید و از هدر رفت مواد جلوگیری کنید. با این روشها، میتونید مطمئن باشید که دقت و کیفیت کار شما در آشپزی بالاتر میره.
تبدیل گرم به پیمانه
پیمانه | قاشق غذا خوری | قاشق چای خوری | لیتر |
۱ پیمانه | ۱۶ قاشق غذاخوری | ۴۸ قاشق چای خوری | ۲۴۰ میلی لیتر |
۳/۴ پیمانه | ۱۲ قاشق غذاخوری | ۳۶ قاشق چای خوری | ۱۸۰ میلی لیتر |
۲/۳ پیمانه | ۱۱ قاشق غذاخوری | ۳۲ قاشق چای خوری | ۱۶۰ میلی لیتر |
۱/۲ پیمانه | ۸ قاشق غذاخوری | ۲۴ قاشق چای خوری | ۱۲۰ میلی لیتر |
۱/۳ پیمانه | ۵ قاشق غذاخوری | ۱۶ قاشق چای خوری | ۸۰ میلی لیتر |
۱/۴ پیمانه | ۴ قاشق غذاخوری | ۱۲ قاشق چای خوری | ۶۰ میلی لیتر |
۱ قاشق غذاخوری | ۳ قاشق چایخوری | ۱۵ میلی لیتر | |
۱ قاشق چای خوری | ۵ میلی لیتر |
تبدیل شکر به پیمانه و گرم
۱ پیمانه شکر | ۲۰۰ گرم |
۳/۴ پیمانه شکر | ۱۵۰ گرم |
۲/۳ پیمانه شکر | ۱۳۵ گرم |
۱/۲ پیمانه شکر | ۱۰۰ گرم |
۱/۳ پیمانه شکر | ۷۰ گرم |
۱/۴ پیمانه شکر | ۵۰ گرم |
۱ قاشق غذاخوری شکر | ۱۵ گرم |
تبدیل شکر قهوهای از پیمانه به گرم
۱ پیمانه شکر قهوه ای | ۲۲۰ گرم |
۳/۴ پیمانه شکر قهوه ای | ۱۶۵ گرم |
۲/۳ پیمانه شکر قهوه ای | ۱۴۵ گرم |
۱/۲ پیمانه شکر قهوه ای | ۱۱۰ گرم |
۱/۳ پیمانه شکر قهوه ای | ۷۵ گرم |
۱/۴ پیمانه شکر قهوه ای | ۵۵ گرم |
۱ قاشق غذا خوری شکر قهوه ای | ۱۵ گرم |
تبدیل پودر کاکائو از پیمانه به گرم
۱ پیمانه کاکائو | ۱۰۵ گرم |
۳/۴ پیمانه کاکائو | ۸۰ گرم |
۲/۳ پیمانه کاکائو | ۷۰ گرم |
۱/۲ پیمانه کاکائو | ۵۵ گرم |
۱/۳ پیمانه کاکائو | ۳۵ گرم |
۱/۴ پیمانه کاکائو | ۲۵ گرم |
۱ قاشق غذاخوری کاکائو | ۷ گرم |
تبدیل پودر شکر از پیمانه به گرم
۱ پیمانه پودر شکر | ۱۶۰ گرم |
۳/۴ پیمانه پودر شکر | ۱۲۰ گرم |
۲/۳ پیمانه پودر شکر | ۱۰۵ گرم |
۱/۲ پیمانه پودر شکر | ۸۰ گرم |
۱/۳ پیمانه پودر شکر | ۵۵ گرم |
۱/۴ پیمانه پودر شکر | ۴۰ گرم |
۱ قاشق غذا خوری پودر شکر | ۱۰ گرم |
تبدیل شیر از پیمانه به گرم
۱ پیمانه شیر | ۲۴۵ گرم |
۳/۴ پیمانه شیر | ۱۸۵ گرم |
۲/۳ پیمانه شیر | ۱۶۵ گرم |
۱/۲ پیمانه شیر | ۱۲۰ گرم |
۱/۳ پیمانه شیر | ۸۰ گرم |
۱/۴ پیمانه شیر | ۶۰ گرم |
۱ قاشق غذا خوری شیر | ۱۵ گرم |
تبدیل بکینگ پودر از قاشق چای خوری به گرم
۱/۲ + ۲ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۱۰ گرم |
۲ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۸ گرم |
۳/۴ + ۱ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۷ گرم |
۱/۲ + ۱ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۶ گرم |
۱/۴ +۱ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۵ گرم |
۱ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۴ گرم |
۳/۴ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۳ گرم |
۱/۲ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۲ گرم |
۱/۴ قاشق چای خوری بکینگ پودر | ۱ گرم |
هر لیوان فرانسوی چند گرم است؟
اگر هر پیمانه را یک لیوان فرانسوی در نظر بگیریم و بخواهیم محتویات آن را به یک عدد وزنی تبدیل کنید، مطابق زیر باید عمل کنید. از آنجایی که این عدد برای مواد غذایی خشک و تر متفاوت است، از دستورالعمل زیر میتوانید کمک بگیرید.
۱ لیوان فرانسوی دستهدار آرد | ۱۵۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار شکر | ۲۳۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار کشمش | ۱۸۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار پودر قند | ۱۶۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار پودر نارگیل | ۹۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار برنج خشک | ۲۰۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار روغن مایع | ۲۲۰ گرم |
۱ لیوان فرانسوی دستهدار ماست | ۲۰۰ گرم |
قاشقهای غذاخوری هم از پیمانهها و ابزار اندازهگیری در شیرینی پزی و آشپزی هستند. علامت اختصاری قاشق غذاخوری برای اندازه گیری مواد (TBS) است. میتوانید برای تبدیل قاشق غذاخوری به گرم، از دستورالعمل زیر کمک بگیرید:
۱ قاشق غذاخوری | ۱۵ میلیلیتر (برای مایعات) |
نصف قاشق غذاخوری | ۷/۵ میلیلیتر (برای مایعات) |
۱ قاشق غذاخوری شکر | ۱۲ گرم |
۱ قاشق غذاخوری خمیرمایه فعال | ۹ گرم |
۱ قاشق غذاخوری بیکینگ پودر یا جوش شیرین | ۵ گرم |
۱ قاشق غذاخوری نشاسته ذرت | ۸ گرم |
۱ قاشق غذاخوری روغن | ۲۰ گرم |
۱ قاشق غذاخوری ماست | ۲۵ گرم |
۱ قاشق غذاخوری پودر کاکائو | ۱۰ گرم |
۱ قاشق غذاخوری عسل | ۳۰ گرم |
۱ قاشق غذاخوری خامه | ۳۰ گرم |
۱ قاشق غذاخوری کره | ۲۰ گرم |
بیشتر بخوانید: