سس ماست و نعنا
سس ماست و نعنا یکی از قدیمیترین و متنوعترین چاشنیهای غذایی در جهان است که ریشههای آن به هزاران سال پیش بازمیگردد. این سس در فرهنگهای مختلف با نامها و ترکیبات گوناگونی شناخته میشود و به عنوان یک افزودنی خوشمزه و مفید در کنار غذاها مورد استفاده قرار میگیرد.
🕰️ تاریخچه سس ماست
ماست، پایه اصلی سس ماست، قدمتی بیش از ۷۰۰۰ سال دارد و نخستین بار در دوره نوسنگی (حدود ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد) در منطقه بینالنهرین (بینالنهرین) کشف شد. احتمالاً این کشف به صورت تصادفی رخ داده است؛ زمانی که شیر در ظروفی نگهداری میشد و باکتریهای طبیعی باعث تخمیر آن میشدند. ماست به سرعت در رژیم غذایی مردم خاورمیانه، آسیای مرکزی و مدیترانه جایگاه ویژهای پیدا کرد.
با گذشت زمان، مردم در مناطق مختلف شروع به افزودن مواد مختلف به ماست کردند تا طعم و کاربرد آن را گسترش دهند. برخی از نمونههای معروف سس ماست در فرهنگهای مختلف عبارتند از:
- تزاتزیکی (Tzatziki): یک سس یونانی که از ماست، خیار، سیر، روغن زیتون و سبزیجات معطر تهیه میشود. این سس به عنوان پیشغذا یا همراه با غذاهای گوشتی سرو میشود.
- تاراتور (Tarator): در کشورهای بالکان و خاورمیانه، تاراتور به سسی بر پایه ماست یا دوغ گفته میشود که با سیر، خیار و گاهی گردو تهیه میشود.
🍽️ کاربردهای سس ماست
سس ماست به دلیل طعم ملایم و بافت کرمی خود، در بسیاری از غذاها به عنوان چاشنی یا سس اصلی استفاده میشود. برخی از کاربردهای رایج آن عبارتند از:
-
-
همراه با کبابها و غذاهای گوشتی
-
به عنوان دیپ برای سبزیجات تازه یا نان
-
افزودنی به سالادها برای افزایش طعم و بافت
-
استفاده در ساندویچها و رولها
-
سس ماست و نعنا هم یکی از انواع سس ماست هست که میتونید در کنار غذاهای گوشتی یا سالاد میل کنید.
پیشنهاد می کنم عضو کانال آشپزی ایران پخت در ایتا و یا کانال آپارات بشین و فیلم های رایگان آموزشی آشپزی و شیرینی پزی رو ببینید.
مواد لازم:
- 170 گرم ماست طبیعی
- نصف نعناع تازه (60 گرم)
- 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- آب نصف یک لیموترش
- نصف قاشق چایخوری نمک (یا به میزان دلخواه)
- نصف قاشق چایخوری فلفل سیاه تازه آسیاب شده (یا به میزان دلخواه)
طرز تهیه سس ماست و نعنا
اول از همه مواد رو اماده و روز میز کار قرار بدین. هر چقدر ماست غلیظ تر باشه بهتره. اگر ماست خونگی دارین بهتره کیسه بندازین تا آب اضافی گرفته بشه.
برگ های تازه نعنا را ریز خرد کنید. در مورد اهمیت تمیز کردن تخته آشپزخانه هم توضیحاتی داده شده که پیشنهاد می کنم مطالعه کنید.
در یک ظرف، ماست، روغن زیتون و آبلیمو را بریزید. با استفاده از یک قاشق یا همزن، مواد را مخلوط کنید تا یک کرم یکدست تشکیل شود. اگر متوجه شدید که مواد با هم مخلوط نمیشوند، نگران نباشید؛ فقط خوب مخلوط کنید.(همچنین می توانید آنها را در میکسر بزنید)
نعنا خرد کرده را اضافه کنید، با نمک و فلفل سیاه مزه دار کنید و خوب مخلوط کنید. در صورت لزوم، نمک و فلفل بیشتری اضافه کنید.
سس ماست و نعنا آماده هست! با خوراک های گوشتی یا سالاد سرو کنید.
طرز تهیه سس رنچ و طرز تهیه سس کچاپ خانگی با رب گوجه را هم ببینید.
وای تو خونه ما که اصلا بدون سس هیچی نمیخورن😣 خیلی خوبه بچه ها رو عادت بدیم که چیزهای رژیمی مصرف کنن