اسموتی شاتوت و موز
اسموتی شاتوت و موز یکی از خوش طعمترین و مقوی ترین نوشیدنی های طبیعی است که هم برای صبحانه مفید است و هم برای میان وعده های مقوی. این اسموتی ترکیبی از طبع گرم و سرد دارد و با تنظیم مزاج، تقویت انرژی، سیستم ایمنی و دستگاه گوارش به ویژه در فصل های گرم بسیار مفید است.
شاتوت (با نام علمی: Morus nigra) میوهای شیرین، خوش طعم و پرخاصیت از خانواده توت هاست که بیشتر در فصل بهار و تابستان یافت می شود. این میوه به رنگ های تیره مایل به سیاه شناخته میشود و در طب سنتی و تغذیه مدرن جایگاه خاصی دارد.
یا شاتوت می توان اسموتی، کیک شاتوت، گلت شاتوت، پودینگ شاتوت و شیره توت درست کرد. در مورد فواید شیره توت سیاه کامل توضیح داده شده است.
خواص شاتوت
1. سرشار از آنتی اکسیدان ها
شاتوت دارای مقادیر زیادی آنتوسیانین و ویتامین C است که به مبارزه با رادیکال های آزاد کمک میکند و خاصیت ضدپیری، ضدسرطان و ضدالتهاب دارد.
2. تقویت سیستم ایمنی بدن
وجود ویتامین C و آهن در شاتوت، سیستم ایمنی را تقویت کرده و بدن را در برابر عفونتها مقاومتر میکند.
3. مفید برای کمخونی
شاتوت منبع خوبی از آهن است و میتواند در درمان کمخونی ناشی از فقر آهن مؤثر باشد، بهویژه در نوجوانان و زنان.
4. بهبود عملکرد گوارشی
فیبر موجود در شاتوت به هضم غذا کمک کرده و از یبوست جلوگیری میکند. همچنین به سلامت رودهها کمک میکند.
5. تنظیم قند خون
شاتوت دارای ترکیباتی است که میتوانند در کاهش قند خون و بهبود حساسیت به انسولین مؤثر باشند، البته مصرف آن باید متعادل باشد.
6. سلامت قلب و عروق
آنتیاکسیدانها، پتاسیم و فیبر موجود در شاتوت به کاهش فشار خون، کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش سلامت قلب کمک میکنند.
7. مناسب برای پوست و مو
شاتوت با خاصیت آبرسانی، ویتامینهای A و C و ترکیبات آنتیاکسیدانیاش، به شادابی پوست، پیشگیری از چین و چروک و تقویت ریشه مو کمک میکند.
8. تقویت حافظه و تمرکز
بهدلیل ترکیبات مغذی و ضدالتهابی، شاتوت میتواند در تقویت عملکرد مغز، کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود تمرکز مؤثر باشد.
در طب سنتی ایرانی
در طب سنتی، مزاج شاتوت سرد و تر است و برای افراد گرممزاج بسیار مفید است. خواص مهم آن در این طب عبارتاند از:
- خنککنندهی قوی: مناسب برای رفع حرارت داخلی بدن، عطش، و التهابات تابستانی.
- ملین: مناسب برای رفع خشکی مزاج و یبوست.
- مصلح شاتوت: اگر فردی با مزاج سرد است، میتواند شاتوت را همراه با عسل، دارچین یا زنجبیل مصرف کند تا تعادل حفظ شود.
برای تماشای فیلم های رایگان آشپزی و شیرینی پزی کافیه عضو کانال آپارات ایران پخت بشین.
مواد لازم:
- یک پیمانه شاه توت
- یک عدد موز
- نصف پیمانه ماست
- سه چهارم پیمانه آب یا شیر
طرز تهیه اسموتی شاتوت و موز
شاهتوت، موز یخ زده، ماست ساده یا وانیلی و آب یا شیر را در مخلوط کن بریزید. دستگاه را روشن کنید و برای یک دقیقه به مخلوط کردن ادامه دهید.
بعد از این که یکدست شد، از اسموتی بچشید و اگر نیاز بود شیرین کننده طبیعی مثل عسل اضافه کنید.
میتوان کمی دارچین، وانیل یا تخم شربتی برای طعم و خواص بیشتر اضافه کرد.
خواص اسموتی شاتوت و موز
۱. تقویت حافظه و تمرکز
ترکیب پتاسیم موجود در موز و آنتیاکسیدانهای شاتوت، به بهبود عملکرد مغز کمک میکند.
۲. مناسب برای تقویت عضلات و ریکاوری بعد از ورزش
پتاسیم، منیزیم و قند طبیعی باعث تقویت عضلات میشود.
۳. رفع یبوست و بهبود هضم غذا
فیبر بالا در موز و شاتوت برای گوارش عالی است.
۴. خنککننده بدن در تابستان
با طبع سرد شاتوت، بدن را از گرمای داخلی پاک میکند.
۵. جایگزین سالم برای نوشیدنیهای صنعتی
کاملاً طبیعی، بدون افزودنی، بدون نگهدارنده.
نکات تکمیلی:
- برای طبع سرد: افرادی با مزاج سرد بهتر است دارچین یا زنجبیل خشک به این اسموتی اضافه کنند.
- برای طبع گرم: میتوان با افزودن یخ یا شیر بادام، خنک ترش کرد.
- برای کودکان: یک گزینه عالی برای جایگزینی شیرهای طعم دار صنعتی.
⚠️ نکات مهم در مصرف شاتوت
- زیادهروی در مصرف آن ممکن است باعث سردی، نفخ یا اسهال شود.
- برای افراد با مزاج سرد بهتر است با مصلح مصرف شود.
- شاتوتهایی که بهطور صنعتی فرآوری شدهاند (مثلاً آبمیوهها یا مرباها) ممکن است خواص کمتری داشته باشند.