طرز تهیه ترشی لیته بادمجان تبریز
طرز تهیه ترشی لیته بادمجان تبریز تقریبا مثل طرز تهیه ترشی لیته بادمجان فوری هست. منتهی یه تغییرات کوچولویی هم داره که در ادامه توضیح میدم.
لیته بادمجان معمولی
-
بیشتر توی جنوب و مرکز ایران رایجه.
-
پایهی اصلیش بادمجان پخته (معمولاً کبابی یا آبپز) + سبزیهای معطر مثل نعناع خشک، جعفری یا گشنیز + سیر + فلفل + ادویه (زردچوبه، سیاهدونه و …) + سرکه.
-
بافتش نرم و یکدسته، تقریباً مثل پوره بادمجونه.
لیته بادمجان تبریزی
-
در تبریز بهش «لیته بادمجان» یا گاهی «لیته تبریزی» میگن، اما دستورش فرق داره.
-
علاوه بر بادمجان کبابی یا پخته، توش هویج، کلم سفید یا گلکلم خرد شده، فلفل سبز و حتی کمی خیار شور یا سبزیجات خرد شدهی دیگه هم اضافه میکنن.
-
بافتش ریزریز و دانهدانهست، مثل ترشی مخلوط اما با محوریت بادمجان.
-
معمولاً تندتر و پرادویهتر از لیته معمولی درست میشه و رنگش هم به خاطر هویج و فلفلها روشنتر و متنوعتره.
خلاصه این که لیته بادمجان معمولی پورهمانند و سادهتر هست. ترکیباتش بادمجان + سبزی و ادویه هست.
لیته تبریزی مخلوطمانند و پرملاتتر هست. ترکیباتش بادمجان + سبزیجات خرد شده هست و تندی بیشتری داره.
مواد لازم:
-
بادمجان: ۶–۷ عدد (متوسط)
-
هویج: ۲–۳ عدد
-
گلکلم یا کلم سفید: حدود ۲ پیمانه خرد کرده
-
فلفل سبز تند: ۴–۵ عدد (بسته به ذائقه)
-
خیارشور ریز: ۱ پیمانه (اختیاری ولی خوشمزهتر میکنه)
-
سیر: ۱ بوته
-
سبزی معطر خشک (نعناع، ترخون، مرزه): ۲ قاشق غذاخوری
-
ادویه: نمک، زردچوبه، فلفل سیاه، کمی تخم گشنیز کوبیده
-
سیاهدونه: نصف قاشق غذاخوری
-
سرکه سفید یا سرکه انگور: به مقدار لازم (معمولاً ۳–۴ لیوان، تا روی مواد رو کامل بگیره)
طرز تهیه ترشی لیته بادمجان تبریز
بادمجان ها رو بشورید و ریز خرد کنید. پوست گرفتن بادمجان هم اختیاری هست. هویج و گلکلم (یا کلم سفید) رو خیلی ریز خرد کنید یا رنده درشت بزنید. فلفل سبز و خیارشور رو هم ریز خرد کنید. سیر رو له یا رنده کنید.
همۀ موادی که خرد کردین رو به همراه بادمجان ها داخل یه کاسه بزرگ بریزید. سبزی خشک، ادویهها و سیاهدونه رو اضافه کنید.
خوب هم بزنید تا کاملا یکدست و ترکیب بشن.
مواد رو داخل شیشههای تمیز و خشک بریزید. روشون سرکه بریزید تا کاملاً روی مواد رو بپوشونه. سرکه سفید یا قرمز هم فرق نمیکنه. من معمولا سرکه انگور قرمز استفاده میکنم.
حالا درِ شیشه رو محکم ببندید. شیشهها رو در جای خنک (نه یخچال) بگذارید. بعد از حدود ۱۰ تا ۱۵ روز آماده میشه و هرچی بیشتر بمونه خوشمزهتر میشه.
نکات خوشمزه تر شدن ترشی لیته بادمجان تبریز
-
اگر دوست داری تند بشه، میتونی علاوه بر فلفل سبز، کمی فلفل قرمز خشک هم اضافه کنی.
-
گاهی تبریزیها کمی رب انار یا رب گوجه هم قاطی میکنن تا رنگ و طعم بگیره.
-
مواد رو خیلی ریز خرد کنید تا بافتش دقیقا مثل دستور اصلی این ترشی بشه.
- در صورت تمایل میتونید بادمجان رو کبابی کنید و پوست بگیرید و ساطوری کنید.

