» مطالب » رسپی ها » غذاهای اصلی » آش » آش شله قلمکار اصفهانی نذری
آش شله قلمکار
آش - مطالب

آش شله قلمکار اصفهانی نذری

اسفند 28, 1403 80119

آش شله قلمکار اصفهانی یکی از آش های اصیل و معروف اصفهان است که محبوبیتش در ماه رمضان بیشتر می شود. شاید جالب باشد که بدانید علت انتخان نام شله قلمکار برای این آش چیست.

این آش به دستور ناصرالدین شاه همراه با آداب و تشریفات ویژه‌ای سالی یکبار  می پختند و میان مردم و درباریان پخش می کردند. وکلیه اعیان و اشراف و رجال و شاهزادگان و زوجات شاه و وزرا در این آشپزان افتخار حضور داشتتند.

هر کدام از آشپزها به کار طبخ و آشپزی می پرداختند.  هر کس به فرا خورِ شان و مقام خویش کاری انجام می‌داد تا آش مورد بحث حاضر و مهیا شود.

چون این آش ترکیب نامتناسبی داشت و از مواد بسیار زیادی تشکیل می شد، به نام آش شله قلمکار معروف شد.

نقل است که اولین بار این آش را در زمان وبا، ناصرالدین شاه نذر کرد تا اگر شر وبا از این مملکت کم شود، هر ساله نذری آش پخش کند.

در این مطلب طرز تهیه آش شله قلمکار اصفهانی نذری برای شما عزیزان نوشته می شود. این دستور مربوط به یکی از طباخی های اصیل اصفهان است.

پیشنهاد میکنم برای این که به فیلم های آموزشی رایگان شیرینی پزی و آشپزی دسترسی داشته باشین، عضو کانال آشپزی ایران پخت در ایتا بشین.

مواد لازم برای 20 کیلو آش:

  • دو کیلو و نیم تره
  • یک کیلو جعفری
  • دو کیلو و نیم نخود
  • یک کیلو نیم لوبیا سفید
  • سه کیلو ماش
  • یک کیلو عدس
  • دو کیلو خرده برنج
  • یک کیلو گوشت
  • دو قاشق زردچوبه
  • دو قاشق پودر دارچین
  • یک و نیم قاشق فلفل قرمز
  • سه قاشق فلفل سیاه
  • چهار قاشق نمک
  • نیم کیلو پیاز داغ
  • پنج لیتر آب

آش شله قلمکار

طرز تهیه آش شله قلمکار اصفهانی نذری

در ابتدا همه حبوبات را از شب قبل به صورت جداگانه خیس کنید. اصفهانی ها برای این آش فقط اط سبزی تره و جعفری استفاده میکنند. سبزی ها را بشویید.

تره را نباید خرد کنید و به صورت درسته در این آش استفاده کنید. جعفری را خیلی کم خرد کنید.

پنج لیتر آب را درون دیگ بریزید و اجازه دهید آب جوش آید. تره خرد نکرده به همراه جعفری را داخل دیگ ریخته و به مدت یک ساعت و نیم زمان دهید تا سبزی ها کاملا پخته و له شوند.

بعد از این مدت، نخود خیس خورده را اضافه کرده و درب دیگ را بگذارید و زمان دهید تا نخود نیم پز شود. سپس لوبیا سفید، ماش و عدس را اضافه کرده و درب دیگ را بگذارید و دو الی سه ساعت زمان بدین تا حبوبات پخته شوند.

بعد از گذشت این مدت، حبوبات را تست کنید تا کاملا پخته شده باشند. سپس خرده برنج را به همراه ادویه ها و پیاز داغ و نمک اضافه کنید. کمی زمان دهید تا خرده برنج نیز نرم شود.

از این جا به بعد باید مرتب آش را هم بزنید. در طباخی های اصفهان از همزن های برقی بزرگ برای همردن آش استفاده می کنند. در منزل شما مرتب آش را هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند.

حدود 6 کیلو از آش را برداشته و داخل ظرف دیگری بریزید.

یک کیلو گوشتی که از قبل پختید و ریش ریش کردید را داخل دیگی جداگانه ریخته و اول با کوبیدن، گوشت ها را نرم و متلاشی کنید. حالا هر دفعه مقداری از آن 6 کیلو آشی که جدا کردید را بردارید و به گوشت اضافه کنید و مجدد به کوبیدن یا هم زدن گوشت و آش مشغول شوید.

تمام 6 کیلو آش را با گوشت مخلو کنید تا کاملا کشدار شود. سپس این مخلوط کشدار را به مابقی آش اضافه کنید و مواد را با هم مخلوط کنید.

حالا کافی است چند دقیقه دیگر صبر کنید تا آش شما کاملا جاافتاده شود.

آش شله قلمکار

آش را درون ظرف بکشید و روی آن را با پیازداغ تزیین کنید. عده ای هم هستند که برای تزیین کمی کشک و نعنا داغ  روی آش می ریزند.

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00
admin

admin

خیلی چیزها دست به دست هم دادن تا به فکر راه انداختن این سایت بیفتم، که مهمترینش عشق من به آشپزی و شیرینی پزی بود. کمکت میکنم با همون مواد اولیه ای که در منزل داری بهترین غذاها و شیرینی ها رو درست کنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت