فیلم طرز تهیه شربت ریواس
فیلم طرز تهیه شربت ریواس رو در این مطلب براتون میزارم.
ریواس (نام علمی: Rheum ribes) گیاهی است پایا، که بیشتر در نواحی کوهستانی و سردسیر ایران مثل آذربایجان، کردستان، خراسان، چهارمحال و بختیاری، و همدان می روید. ساقه های ریواس که ترش مزه هستند، معمولاً به صورت خام، در آشپزی یا برای تهیهی شربت و مربا استفاده میشوند.
طرز تهیه خورش ریواس تصویری با فیلم هم در سایت قرار داده شده است.
✅ خواص شربت ریواس در طب سنتی:
شربت ریواس نه تنها خوش طعم و خنک کننده است، بلکه خواص درمانی زیادی نیز دارد:
۱. پاککننده کبد و صفرا
- شربت ریواس خاصیت صفرابری دارد و به پاکسازی کبد و کاهش حرارت درونی بدن کمک میکند. در طب سنتی، برای افراد گرممزاج بسیار مفید دانسته شده است.
۲. بهبود گوارش و یبوست
- ریواس ملین ملایم است و به دلیل داشتن فیبر و ترکیبات آنتراکینونی به تخلیهی بهتر رودهها کمک میکند.
۳. کاهش فشار خون
- پتاسیم بالای ریواس به کنترل فشار خون کمک میکند، به ویژه در افراد با فشار خون بالا مفید است.
۴. کاهش تب و حرارت بدن
- در فصول گرم یا در هنگام بیماریهایی که با تب همراهند، شربت ریواس یک خنککنندهی طبیعی و خوشطعم محسوب میشود.
۵. آنتیاکسیدان و ضد سرطان
- ریواس دارای ترکیبات پلیفنلی و آنتیاکسیدانهایی مانند آنتوسیانینهاست که به مهار آسیب رادیکالهای آزاد و کاهش خطر سرطان کمک میکند.
۶. تقویت سیستم ایمنی
- ویتامین C موجود در ریواس به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماریهای ویروسی کمک میکند.
⚠️ نکات احتیاطی:
- مصرف بیشازحد: به دلیل داشتن ترکیبات اگزالات، مصرف زیاد ریواس یا شربت آن میتواند برای کلیهها مضر باشد، بهویژه در افراد دارای سنگ کلیه.
- برای افراد سردمزاج: بهتر است با مصلحهایی مثل عسل یا گلاب مصرف شود.
- زنان باردار: مصرف زیاد ممکن است مضر باشد، بهتر است با نظر پزشک صورت گیرد.
من فیلم ها رو در کانال آپارات ایران پخت و کانال ایران پخت در ایتا بارگزاری میکنم. اگر عضو کانال بشین به تمام فیلم های رایگان آموزشی آشپزی و شیرینی پزی دسترسی خواهید داشت.
مواد لازم برای دو ساقه ریواس:
- نصف پیمانه ریواس خرد شده
- نصف پیمانه شکر
- سه چهارم پیمانه آب
فیلم طرز تهیه شربت ریواس
در ابتدا ساقه های قرمز یا صورتی رنگ ریواس را انتخاب کنید. اگر ریواس سبز داشته باشید رنگ زیبایی به شربت شما نمیده.
من ترجیح میدهم که ریواس را در آب بجوشانم و بعد شکر را اضافه کنم. این یعنی این که شما میتونید میزان مایع باقی مانده را اندازه بگیرین و مطابق با اون شکر اضافه کنید.
برای درست کردن شربت ریواس، نسبت شکر به آب، نسبت ۱ به ۱ است.
پس طبق فیلم طرز تهیه شربت ریواس، در ابتدا ریواس رو بشورید و به تکه های کوچک خرد کنید. ریواس ها را داخل یه قابلمه بریزید و آب اضافه کنید و روی حرارت بزارین. اجازه بدین ریواس نرم بشه.
اگر آب داخل قابلمه کم شد، خودتون مجددا آب اضافه کنید. اما در حجم کم. آب باید فقط کمی روی ریواس ها رو بگیره. پس قابلمه رو پز از آب نکنید.
ریواس ها را حدود یک ربع، با درب نیمهباز، بجوشانید تا نرم بشن و آب کمی رنگ بگیره.
یه پارچه نازک یا صافی را روی دهانه ظرفی بزارین و محتویات قابلمه رو داخل صافی بریزین. اصلا فشار ندین چون احتمال داره رنگ شربت کدر بشه. یکی دو دقیقه صبر کنید تا آب از ریواس جدا بشه.
ریواس ها رو دور بریزید و آب رو پیمانه کنید و دوباره داخل یه قابلمه بریزید. باید حدودا نسف پیمانه آب داشته باشید. پس نصف پیمانه هم شکر اضافه کنید و قابلمه رو روی حرارت بزارین.
همین که شکر حل شد حرارت رو خامکوش کنید و بزارین شربت ریواس سرد بشه. داخل یه شیشه تمیز بریزین و در یخچال نگهداری کنید.
یه راه ساده اینه که همه مواد را مخلوط کنید و روی حرارت بزارین. چند دقیقه که جوشید و ریواس که نرم شد، داخل صافی بریزید و شربت رو صاف کنید.
🌿 مزاج ریواس از دیدگاه طب سنتی:
ویژگی | مزاج ریواس |
---|---|
طبع | سرد و خشک در درجهی دوم |
ارکان غالب | بیشتر از هوا و خاک (سبک و خشک) |
📌 اثرات مزاجی شربت ریواس:
✅ مناسب برای:
- افراد گرممزاج (بهویژه گرم وتر): چون ریواس میتواند حرارت اضافی را تعدیل کرده، و عطش، التهاب و حرارت کبد را کاهش دهد.
- افرادی با صفراوی یا دموی مزاج که دچار حرارت، بیقراری، جوش، عطش و یبوست میشوند.
⚠️ نامناسب برای:
- افراد سردمزاج یا بلغمی: ممکن است باعث نفخ، سردی بدن، درد معده، ضعف اعصاب و خوابآلودگی شود.
- افراد با مزاج خشک (مثل سوداییها): چون خشکی آن میتواند خشکی مزاج آنها را تشدید کند.
🧉 مصلحات ریواس:
برای کاهش عوارض سردی و خشکی ریواس، در طب سنتی توصیه میشود آن را با مصلحهایی مصرف کنید:
- عسل 🍯
- گلاب 🌹
- عرق بیدمشک یا عرق نعنا
- زرشک یا خاکشیر (در بعضی نسخهها)